Semnificațiile zilei de 9 mai pentru români: Ziua Europei, Ziua Independenței și Ziua Victoriei

Ne apropiem de o zi cu multiple semnificații pentru România, cu rezonanțe din  istoria noastră recentă sau mai îndepărtată – Declarația de Independență a României în 1877, Ziua Europei și victoria Coaliției Națiunilor Unite, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Din perspectivă europeană, vorbim despre un concept nou, despre auspiciile unei alianțe politice, economice, culturale de anvergură, conturate cu speranța că cetățenii vor putea să trăiască în armonie și bunăstare, în pace și siguranță, respectând supremația dreptății, a legității, a suveranității naționale.

De la propunerea ministrului de externe francez, Robert Schuman, care sugera în mai 1950 plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se verifica în acest fel producţia de armament, evitându-se posibilitatea unui viitor conflict militar, până la actuala Uniune Europeană a celor 27 de țări au trecut 70 de ani de evoluție, de împliniri și consolidări ale valorilor comune. Procesul inițial de integrare economică a fost însoțit firesc de un demers constant de integrare politică a statelor membre, de armonizare a intereselor și responsabilităților, a idealurilor comune cu aspirații naționale specifice.

Într-o lume a globalizării accentuate, a unui postmodernism bazat pe concurență, pe individualism, dar și progres tehnologic, conștientizând, însă, și impactul proiectelor comune, fondatorii Uniunii Europene și-au dat seama că pentru a rezista unei piețe politice, economice internaționale, trebuie ca țările membre să își propună aceleași obiective, având ca fundament valori, principii, o educație pentru diversitate și incluziune, care să respecte sistemele naționale de formare, cultura, istoria,  tradițiile învățământului din fiecare țară, dar să conțină și elemente care asumă și integrează valori și obiective europene.

Ce înseamnă astăzi Uniunea Europeană? Vorbim despre 27 de state membre, din care 19 folosesc moneda oficială Euro, numeroase state formează spațiul Schengen, ce include aproape toate statele membre ale UE, precum și câteva țări terțe asociate, România aflându-se încă în afara acestui spațiu. Uniunea Europeană promovează multilingvismul, interculturalitatea, prețuirea pentru diversitate și expresie culturală și lingvistică, respectul pentru fiecare țară. Sunt valorizate deschiderile spre dialog și comunicare, dezvoltarea competențelor lingvistice, după cum Uniunea este preocupată major de dezvoltare și competitivitate a  economiei, de  aspecte sociale și culturale vitale. De la uniunea realizată pe criterii economice, aceasta a devenit o entitate cu activități în diverse domenii, pornind de la politici de susținere în vederea dezvoltării, de cooperare internațională și dezvoltare durabilă, combaterea sărăciei într‑o lume în schimbare, politici de sănătate, de solidaritate socială și incluziune, până la politici de mediu, de combatere a schimbărilor climatice, ocuparea forței de muncă, programe sociale sau în domeniul educației și formării profesionale.

Astăzi, se poate spune că Uniunea Europeană a reușit să treacă, în timp, peste barierele economice, sociale, naționale sau internaționale, peste prejudecăți și opinii critice, eurosceptice, mai ales prin perseverență, demersuri raționale și diplomație, prin programele realizate, prin analiza și integrarea de modele și bune practici în diferite domenii sau prin strategiile economice, sociale, educaționale și culturale obiective, creative și deseori vizionare.

Uniunea Europeană rămâne un proiect complex, de construcție europeană, ce părea până de curând indestructibil. Odată cu retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în ianuarie 2020, au devenit evidente și fisurile politice, la această decizie ce a slăbit mesajul Uniunii Europene adăugându-se astăzi și efectele pandemiei pe care o traversăm, cu toate implicațiile internaționale ale acestui moment dramatic.

Astfel, de multe ori analiștii, experții, vocile din presă acuză conducătorii Uniunii că sunt preocupaţi în primul rând de imaginea publică, lăsând în plan secund identificarea unui consens din punct de vedere economic, politic și cultural. Analiștii apreciază că noul coronavirus ar putea reprezenta provocarea decisivă, lovitura de grație pentru UE, pandemia fiind, în opinia lor, mult mai periculoasă și mai distructivă decât Brexitul.

Salvarea pare să vină tot prin puterea de adaptare și reacție a acestei alianțe, prin  proiectul impresionant al Uniunii Europene de a pune în joc peste 1000 de miliarde de euro pentru Planul de relansare după criza provocată de COVID-19, plan ce ar trebui să fie transpus în practică începând cu data de 1 ianuarie 2021. Măsurile ar consta în împrumuturi, granturi și investiții private ce se vor derula pe parcursul a 3 ani.

Ajunsă la vârsta maturității, Uniunea Europeană traversează astăzi o etapă complexă, dificilă, o criză  greu de imaginat în urmă cu 5 ani, un context în care țările membre, confruntate cu o problemă medicală de proporții, au solicitat, dar nu au primit susținerea,  ajutorul firesc și așteptat. Dincolo de valori și aspirații europene, ne întrebăm cu preocupare dacă nu cumva este aniversarea anului 2020 una dintre cele mai atipice, dar și mai problematice din istoria recentă…

De Ziua Europei, românii și-ar dori mai multă cooperare pe toate planurile, abordare echitabilă a problemelor economice și sociale din toate statele membre, fără diferențe și nuanțe subiective. Este nevoie de mai multă independență acordată mecanismelor financiare proprii și soluțiilor locale, evitând o birocrație excesivă și o uniformizare internațională ce nu pot avea efecte pozitive. De Ziua Europei, românii și-ar dori poate un nou Plan Marshall, o strategie complexă și eficientă pentru o Europă mai unită și mai atentă la nevoile fiecărui stat membru. Doar în aceste condiții putem previziona o Europă care să dăinuiască în timp, depășind orice fel de amenințări și dificultăți politice.

Dincolo de interogații și dileme, de aprecieri sau opinii critice, cu emoții și credința că reușitele și experiențele  parcurse ne-au păstrat  solidari, să ne spunem “La mulți ani”, dragi europeni, oriunde v-ați afla în aceste momente de sărbătoare!

Postat in categoria Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus