Elogiu educației și profesorilor, preocupări pentru școala viitorului …

Este o zi de simbolică sărbătoare mondială a educației. Cu siguranță școala, studiul, cunoașterea sunt repere esențiale pe drumul devenirii noastre, încât fiecare zi poate fi o etapă semnificativă în această spirală nesfârșită prin care știm mai mult și suntem mai buni. Educația înseamnă, în mod firesc, învățare, știință, cultură dar ne conferă și sensuri, bucurii ale sufletului, seturi de valori , un mod de a ființa bine și corect alături de ceilalți. Deci binele, adevărul, frumosul …

Alături de dragostea părinților, de implicarea comunitătii, a “cetății “ pentru a susține școli bune si eficiente, rolul profesorului este fundamental. Acesta deschide porți spre lume sau spre înțelegerea sinelui profund, găsește răspunsuri și soluții pentru fiecare copil sau tânăr, sugerează drumuri spre profesii de succes. Profesorul se întâmplă să devină uneori model, mentor, maestru al inițierii unor discipoli pasionați de cunoaștere, in sensul definițiilor și idealurilor Antichității greco-latine…

De aceea nu este întâmplătoare tema lansată in spațiul european, în această zi de reflecție și celebrare a educației – “Profesorii tineri, viitorul profesiei…” O axiomă logică, un aforism metaforic, dar și un adevăr ce trebuie susținut prin măsuri sociale, prin demersuri de filosofie a educației actuale, prin politici coerente, dincolo de patima clipei și dialogurile politice tensionate.

Avem nevoie de rațiune, de măsura și de răgazul analizelor temeinice, cu o perspectivă pedagogică autentică …

O societate fără profesori competenți, pasionați și conștienți de menirea lor, pregătiți temeinic, respectați și valorizați cum se cuvine, este o lume pustie, confuză, cu un viitor incert.

Astăzi este firesc timpul urărilor, al prețuirii, al omagiului pentru școală, educație, pentru tinerii studioși și profesorii lor.

Dar … este și timpul interogației, al adevărurilor incomode, al unor necesare proiecte de modernizare și reconfigurare, cu privirea spre viitor.

Prof. Dr. Camelia Gavrilă

Coordonator al Departamentului pentru Educație Națională

Vicepreședinte al Comisiei pentru invățămant, știintă, tineret și sport din Camera Deputaților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus