Ședință importantă la Comisia pentru Dialog Social

Vineri, 20 iulie 2018, prof.dr. Camelia Gavrilă, Președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a participat ca invitat la o importantă ședință a Comisiei pentru Dialog Social unde s-a discutat despre pilonul II de pensii și despre problema sporurilor din învățământ.

Dezbaterile au analizat critic, dar și obiectiv programul reprezentat de pilonul II de pensii care prezintă numeroase beneficii și oportunități,  în sensul în care o cotă parte din impozitul pentru pensie este gestionată de fonduri private, verificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară și de Banca Națională a României, generând astfel în anii 2008 – 2018 randamente foarte bune ale sumelor investite, care se vor întoarce , în timp, în  contul personal al contribuabilului, fiind accesibile în momentul pensionării.

Dincolo de retorica dezbaterilor asupra modului cum este organizat pilonul II de pensii, de dificultăți sau opinii diferite, apreciem oportunitățile oferite contribuabililor, cât și maniera în care se asigură sustenabilitatea programului și prudența investițiilor prin cele două elemente de siguranță:  provizioanele, rezervele, pe care administratorii au obligația să le constituie ca forme de garanție, cât și  Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private, fond constituit prin contribuțiile periodice ale administratorilor, având misiunea de a compensa eventuale pierderi ale  participanților, ale beneficiarilor la fondurile de pensii private”, a precizat prof.dr. Camelia Gavrilă.

La solicitarea sindicatelor și în special a reprezentantilor USLIP Iasi, un alt punct important pe ordinea de zi a fost reprezentat de modul de implementare a Regulamentului pentru sporuri, pentru personalul din învățământ, regulament care are suficiente imperfecțiuni, aspecte și criterii neclarificate.

            „S-au precizat dificultățile demersurilor pe traseul stabilirii și acordării acestor sporuri, aspectele  birocratice, absența personalului din cadrul Direcției de Sănătate Publică pentru a fi realizate buletinele de determinare sau  expertizare, referitoare la condițiile nefavorabile de muncă și natura factorilor nocivi. În cadrul ședinței s-au explorat diferite soluții,  precum și nevoia de modificare și îmbunătățire  a legislației secundare, de completare  a hotărârilor de guvern, domeniu în care urmează  să ne implicăm și noi,  parlamentarii ieșeni”, a declarat deputatul  Camelia Gavrilă.

În concluzie, Camelia Gavrilă precizează – „Cunosc dificultățile în care lucrează laboranții din școli și licee, riscurile implicate de substanțele toxice folosite sau de mediul în care se desfășoară activitatea acestora, în mod similar bibliotecarii sau informaticienii sunt expuși unor medii și condiții de muncă în care coexistă factori de risc, praf, radiații,  contexte  dificile care se cer compensate financiar. Evaluările și cuantificările condițiilor de muncă sunt firești, logice, dar nu trebuie să presupună un exces birocratic , o amânare continuă,  pentru că astfel riscăm să ne confruntăm și în domeniul educației cu o criză a resurselor umane calificate și motivate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus