Conform deciziei UNESCO din 1994, pe data de 5 octombrie se celebrează Ziua Internațională a Educației, o zi cu valoare simbolică destinată conceptului larg de educație, de formare și modelare a personalității umane, în sensul dezvoltării personale, dar și al integrării în societate, într-o activitate utilă, într-o lume cu granițe estompate, internațională și globalizată.
În același timp, semnificațiile acestei zile de sărbătoare trimit și spre valoarea și rolul profesorului, fiind vorba de o apreciere publică a cadrelor didactice, a competențelor, dar și a dăruirii implicate în actul educațional.
Într-o lume a globalizării, dar paradoxal și o lume a unui individualism puternic, a drumului solitar prin profesie, o lume a unor competiții profesionale dure, ne întoarcem firesc spre nevoia de comunicare, dar și spre valențele profesorului internațional, în contextul în care constatăm fenomenul internaționalizării învățământului. Astfel, profesorii trebuie să parcurgă stagii de formare, adaptări succesive la diferite medii educaționale, să găsească răspunsuri științifice și pedagogice potrivite pentru elevi și studenți care vor lucra în diferite zone profesionale solicitante, diverse, dar și multiculturale.
O altă dimensiune se referă la statutul profesorului la nivel național, prilej de a analiza modul cum este apreciat și valorizat acesta în societate. Un învățământ modern implică și ideea de profesor modern, adaptat la noile cerințe și provocări, la aspectele creative și inovative din domeniul educației, dar și o persoană care se poate adapta ușor unor medii și culturi diferite.
Se conturează tot mai mult statutul de profesor internaționalizat prin numeroase proiecte educaționale și de cercetare pedagogică, dincolo de barierele naționale, prin schimburi de experiență, stagii și programe de cercetare desfășurate în diferite universități, școli, institute.
La nivel național, meseria de profesor este una nobilă, respectată, aproape sacră pentru societate și pentru formarea noilor generații, dar mai mult la nivel de atitudine și definire publică. Din pacate, într-un studiu realizat de Romanian Business Leaders, România ocupă un loc modest în Europa în ceea ce priveste indexul global al statusului profesorilor în societate, analizate fiind nivelul salariului, încrederea profesorilor în a le recomanda propriilor copii să devină profesori sau pe baza evaluarii respectului acordat profesorilor de către elevi.
Sunt însă și progrese notabile, preocupări la nivel de politici sectoriale naționale, guvernamentale care s-au concretizat în creșteri salariale, facilități, accesul la programe de formare, la studii universitare, de doctorat, la proiecte de cercetare etc.
Sărbătoarea de astăzi este o celebrare importantă a unei profesii de anvergură intelectuală și implicare afectivă, dar trebuie să fie și un moment de analiză lucidă, un prilej al comparațiilor, al strategiilor destinate educației în întregul acesteia, beneficiarilor posibili – elevi, studenți, persoane adulte, căt și o implicită întoarcere cu multă rigoare și preocupare spre rolul și importanța profesorului mentor, formator, modelator de specialiști, de cariere și, în ultimă instanță de personalități.
Iași, 5 Octombrie 2018
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT