România merită mai mult! Românii sunt așteptați la vot pentru un viitor mai bun!

Alegerile europene, care au loc în intervalul 23 – 26 mai 2019 în toate statele implicate, sunt vitale pentru conturarea viitorului Uniunii Europene. Importanța alegerilor este sporită prin faptul că acest proces electoral deschide o etapă importantă pentru dezvoltarea durabilă a Europei, implicit a țării noastre, fiind momentul în care cetățenii își pot delega reprezentanții prin vot direct, în forurile decizionale.

Pentru români, aceste alegeri anunță noi perspective, proiecte și soluții pentru problematici diverse, aflate pe agenda europeană: gestionarea migrației, locuri de muncă pentru tineri, libertatea de circulație, de a studia sau de a lucra în spațiul european, dezvoltare economică, respectarea drepturilor omului, soluții pentru conflicte internaționale și eliminarea actelor de terorism, finanțarea proiectelor prioritare. 

Dincolo de opțiuni politice, de polemici și tensiuni inerente campaniilor electorale, trebuie să ne păstrăm receptivitatea și preocuparea pentru evoluțiile sociale și economice, pentru dezvoltarea coerentă și temeinică a țării, pentru consolidarea statutului României în cadrul Uniunii Europene.

De aceea vă invit la vot, pentru că România are nevoie de fonduri europene sporite pentru o educație de calitate, pentru formarea tinerilor, pentru transporturi și infrastructură, pentru un sistem medical performant, cu standarde înalte și dotări adecvate, de asemenea pentru agricultură sau programe economice!

Votul nostru înseamnă conștiință și responsabilitate, atitudine civică și opțiune politică a românilor, popor european autentic, dar conștient de propriile valori și reușite, de obiectivele și proiectele de țară, în aceeași măsură implicat și conectat la valorile, principiile și la agenda Uniunii Europene.

Convergența de valori, strategii, atitudini este esențială pentru ca Uniunea Europeană să devină un proiect politic solid. Votul nostru din ziua de 26 mai poate să elimine diferențe, standarde duble, discrepanțe dintre țările membre în privința subvențiilor inegale din agricultură, în privința diferențelor de calitate ale produselor alimentare sau în direcția blocării accesului nostru în spațiul Schengen. Acestea sunt principii, obiective și teme importante de proiect pe care Partidul Social Democrat le-a integrat coerent în Programul și platforma propuse ca mandat ferm pentru echipa de europarlamentari social-democrați care ne va reprezenta în Parlamentul European.

Pentru județul Iași toate aceste strategii și proiecte sunt extrem de importante, căci Iașul este un județ cu specific agricol, iar programele și subvențiile pentru fermieri sunt demersuri necesare pentru dezvoltări ulterioare. Prezența produselor agricole locale pe piața de desfacere județeană, națională și chiar internațională este o țintă esențială. Complexitatea județului Iași, rolul de nucleu valoric, de centru de resurse umane și expertiză se susține și prin calitatea de oraș universitar, al educației de calitate, al școlilor și universităților performante, dar și al dezvoltării culturale sau antreprenoriale, al dinamicii vieții sociale, culturale sau economice.

Farmecul romantic al Iașului, istoria lui bogată și tumultoasă, atmosfera boemă de oraș cultural și spiritual, ecourile trecutului sunt acum în firească armonie cu deschiderile moderne spre economie, cunoaștere, inovare și cercetare, diversificare arhitecturală, dezvoltare a domeniilor informatice, a oportunităților din zona IT&C. Orașul Iași îmbină tradiția, cultura, educația, dezvoltarea modernă, relațiile și parteneriatele internaționale, fiind un oraș de vibrație și spirit european…

Votul românilor trebuie să fie și o opțiune pentru menținerea facilităților salariale sau fiscale acordate cercetătorilor și companiilor care desfășoară activități de cercetare, pentru plata unui salariu minim egal în cadrul programelor-cadru de cercetare ale UE pentru toți cercetătorii, măsură ce ar opri „migrația creierelor”, a specialiștilor de vârf, a inteligenței românești.  

            Argumentele și reperele menționate pentru o politică europeană activă sunt cu atât mai importante cu cât, din punct de vedere geografic, Iașul reprezintă granița estică a Uniunii Europene, zonă în care România face constant demersuri administrative, de logistică, de monitorizare pentru asigurarea și dezvoltarea securității granițelor.

Rezultatele acestor alegeri depind de votul românilor, de dorința lor de a se exprima și de a valida prin vot programe politice și proiecte de țară, pentru ca ne dorim cu toții o consolidare a poziției noastre în plan european, ne dorim ca România să fieun membru esențial, implicat, respectat la nivelul Uniunii Europene.

                                                    Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus