Prof dr. Camelia Gavrilă a participat ieri la conferința „Provocările demografice la nivelul Uniunii Europene”

                 Prof dr. Camelia Gavrilă a participat ieri la conferința „Provocările demografice la nivelul Uniunii Europene” care s-a desfășurat în cadrul Școlii Franco- Române de la Științe Sociale, ediția a XV-a.  Masa rotundă a avut loc la Institutul Francez Iași, fiind moderată de domnul Ovidiu NAHOI, Redactor șef Radio France International, cu participarea   senatorului  Dan Lungu,  a Decanului Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice – prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu,  a profesorilor universitari prof. univ. dr.  Vasile Miftode, conf. dr. Romeo Asiminei, conf. dr. Adrian Lupu și  alți profesori și studenți  de la Universitatea  „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

                   Discuțiile au vizat subiecte  de  actualitate, riscuri și provocări ale societății moderne, ale țărilor europene, context în care   prof. dr. Camelia Gavrilă a abordat teme, precum: impactul migrației și al declinului demografic asupra educației, manifestările fenomenului migraționist în Romania, aspecte complexe și paradoxale ale sistemului de învățământ românesc, preuniversitar și universitar, implicații economice și sociale ale fenomenelor demografice.          S-au conturat și posibile  strategii, abordări, politici de reducere a efectelor declinului demografic, mai ales în sensul susținerii tinerilor, a familiilor pentru creșterea și educarea copiilor, explorându-se  și aspecte cu privire la posibile programe financiare, guvernamentale, pentru încurajarea creșterii demografice, pentru păstrarea specialiștilor în țară din diferite domenii de activitate.  

                   Concluziile temelor  dezbătute au condus spre constatarea că  Europa reprezintă  un continent „tot mai îmbătrânit”,  iar guvernele statelor mebre ale Uniunii Europe trebuie să conlucreze pentru diminuarea acestui fenomen și pentru soluții comune. La nivel național, România se confruntă cu un accentuat  curent migraționist către țările vestice, iar necesitatea unor politici sociale, economice, a unor strategii coerente sunt aspecte absolut obligatorii în contextul  actual.

 

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus