O inițiativă de succes, sprijinită de PSD: scade numărul minim de elevi necesar pentru înființarea unei clase

După parcurgerea fluxului legislativ în Camera Deputaților, Senatul României, în calitate de for decizional, a adoptat o propunere importantă, în vederea diminuării numărului de elevi în clasele de gimnaziu, liceu, dar și în învățământul profesional, de la 30 la 26 de elevi. Actul normativ prevede ca în educaţia antepreşcolară să existe grupe de maximum 8 copii, la învăţământul preşcolar grupa să fie compusă din 17 copii, faţă de 20 în prezent, iar în învăţământul primar vor fi maximum 22 de elevi.
Educația de calitate este direct proporțională cu atenția pe care o acordă cadrele didactice elevilor la clasă, cu sprijinul personalizat oferit acestora. Numărul mare de elevi din colective este principalul factor care împiedică un sistem eficient de management al clasei, progresul școlar, evoluția elevilor spre succes. Este important de urmărit cu atenție modul în care se pot valorifica posibilitățile de învățare și de asimilare de informații, în funcție de aptitudinile și interesele copilului, ținând cont și de numărul de ore alocat fiecărei discipline, de obiectivele programelor școlare.
Rolul inițiativei legislative este deosebit de important, în măsura în care aceasta va fi promulgată și aplicată riguros: se înlesnește identificarea de probleme de ordin cognitiv, emoțional, atitudinal, se poate susține dialogul permanent și conturarea unor soluții adecvate, de la abordări individuale, personalizate, privind procesul de predare-învățare-evaluare, până la integrarea cu succes a elevilor în clase și în atmosfera școlii.
Ca profesor, inspector general sau deputat am cunoscut în detaliu dificultățile asociate claselor aglomerate, problematica vârstelor și a adaptării tinerilor din școli, de aceea am atras atenția constant asupra rolului deosebit de important pe care îl are consilierea şcolară, dar şi asupra necesității unor demersuri legislative pentru creşterea numărului de psihologi, consilieri şcolari şi psihopedagogi.
Astăzi, prin implicarea și votul Partidului Social Democrat, dar și prin activitățile și dezbaterile din Comisiile de învățământ din Parlament se conturează perspectiva de a avea un psiholog şcolar la fiecare 500 de elevi, deci o reducere semnificativă a numărului de elevi consiliați, comparativ cu raportul de un profesor psiholog la 800 de elevi.
Consilierea pshilogică deschide posibilitatea de a cunoaște personalitatea tânărului, potențialul intelectual, aptitudini și vocații, armonizând relațiile lui cu școala, părinții, colegii, dar și cu propria ființă. Cunoașterea și înțelegerea de sine presupun și asumarea de concluzii, eforturi sporite, opțiuni avizate pentru parcursul școlar și pentru cariera profesională ulterioară.
Raportându-ne la spațiul european, un consilier școlar la 500 elevi este în continuare prea puțin pentru nevoile complexe ale sistemului de învățământ românesc, dar ne bucurăm pentru reușita de etapă și urmează firesc susținerea altor inițiative legislative similare care să genereze finanțare adecvată, calitatea demersului didactic, șanse sporite de învățare eficientă, de succes școlar al elevilor, dar și condiții pentru reușitele studenților în contextul învățământului universitar.

Postat in categoria Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus