Învăţământul rural – aspecte specifice, dificultăţi, soluţii

  Este o zonă care merită atenţia noastră, în contextul învăţământului în general, şi care, dincolo de reforme, de îmbunătăţiri, de evoluţii, încă reprezintă zonă de vulnerabilitate, zonă de dezvoltare neuniformă, ţinând cont şi de infrastructura rutieră deficitară, şi de infrastructura şcolară, cu mari probleme, de scăderea populaţiei şcolare, de dificultatea de a asigura personal didactic calificat în toate unităţile de învăţământ – cu cât acestea sunt mai departe de centrele urbane, cu atât dificultatea de a găsi cadre calificate este tot mai mare.

În analiza Raportului referitor la învăţământul preuniversitar, pe care l-a realizat Ministerul Educaţiei, am constatat aceste scăderi de populaţie, pe de o parte, dificultăţi legate de ceea ce spuneam, asigurarea personalului didactic calificat. Trebuie semnalat că la discipline precum matematică, ştiinţe, tot mai puţini candidaţi se orientează spre a studia aceste domenii complexe, abstracte, şi tot mai puţini îşi doresc să urmeze o carieră didactică. Acelaşi lucru se întâmplă la limbile străine – limba franceză, limba engleză. În marea majoritate a situaţiilor, în învăţământul rural, aceste domenii sunt asigurate cu profesori fără calificare, cu studii superioare, dar în alte domenii.

  Soluţii se caută în fiecare judeţ. Nu există judeţ care să nu se confrunte cu aceste probleme. Vi le spun şi din ipostaza de fost inspector şcolar, inspector general, într-un judeţ cum este Iaşiul, foarte mare, cu o zonă rurală dezvoltată şi complexă, şi care are nevoie constant de intervenţie de dezvoltare. Sigur că se adaugă şi abandonul şcolar, abandon şcolar care poate, procentual, pare limitat – este 2,2% pe o medie, dar mai mare, 1,8% pe media generală, 2,2% în învăţământul rural. Însă, dacă luăm în cifre, când vorbim de 32.000 de copii care au abandonat şcoala într-un moment sau altul, sigur că este îngrijorător, este neliniştitor.

Pe de altă parte, trebuie să spunem că şi populaţia şcolară scade semnificativ, plecând din anul 2009, era un reper, de la… în jur de 3.500.000 de elevi, s-a ajuns sub 3.000.000, la acest moment; după cum şi profesorii au scăzut, de la un număr de peste 91.000 de profesori, suntem acum în jur de 78.000.

Soluţii, strategii. Sigur că Legea salarizării unitare, care va intra şi cu mai multe efecte pozitive în anul următor, reprezintă o măsură importantă care s-a conturat prin guvernarea actuală. S-ar adăuga şi Programul de Dezvoltare a Comunităţilor Locale – PNDL-ul, care trebuie să continue, coerent şi consecvent.

Sigur că ne dorim o finanţare adecvată. Şi sensul declaraţiei mele de astăzi este de a fi un prolog pentru ceea ce se lucrează la acest moment în conturarea bugetului pe anul 2018.

  Punctez în viteză câteva elemente de strategie pe care le consider importante: dezvoltarea învăţământului preşcolar şi în mediul rural, cu un număr de posturi şi clădiri suficiente; consecvenţă şi coerenţă, spuneam, în Programul PNDL, pentru infrastructură şcolară de calitate; extinderea Programului „Masă caldă”, corelat cu programul after school, în sensul unei educaţii remediale absolut necesare pentru a asigura egalitatea de şanse a elevilor din mediul rural; dotări – biblioteci şcolare, laboratoare, conectare la IT şi tot ceea ce înseamnă informatizare; activităţi extracurriculare, pentru că nu ne dorim doar absolvenţi cu ştiinţă de carte, ne dorim şi cetăţeni responsabili şi personalităţi armonioase; pregătirea examenelor naţionale cu multă responsabilitate; şi, de asemenea, posibilitatea titularizării pe câte două discipline, în funcţie de pregătirea profesorilor, dincolo de centralizatorul actual, care impune nişte limitări la titularizare.

Şi cred că ar mai fi un lucru care, sigur, implică nişte costuri – posibilitatea de a susţine cadrele didactice să urmeze şi o anume formă de reconversie, cu o a doua specializare. În aşa fel încât să avem profesori calificaţi şi să găsim, real şi concret, acel principiu al egalităţii de şanse, în toate zonele.

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus