Fenomenul migrației – consecințe, efecte și vulnerabilități în spațiul familiei

     Prof. dr. Camelia Gavrilă  a participat ieri la dezbaterea  Limitarea și prevenirea impactului migrației muncii asupra copiilor și familiei transnaționale”, organizată de Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I împreună cu ROMANIAN WOMEN’S LOBBY,  între orele 10-13, în sala de conferințe Tehnopolis Iași.

 

      Masa rotundă a explorat o serie de idei și soluții, pentru reducerea efectelor negative ale muncii  a sute de mii de femei și bărbați ce lucrează în alte țări asupra copiilor rămași în România, asupra familiilor sau stării de sănătate. S-au evocat situații dramatice, crize familiale, forme de înstrăinare, depresii, consecințe în raport cu devenirea și educația copiilor, situații de abandon, absenteism sau eșec școlar, s-au analizat cu obiectivitate dificultățile adaptării în medii sociale și culturale diferite, privațiunile,   situația precară, în unele cazuri, a cetățenilor români din diaspora. 

 

      Pentru diminuarea acestor efecte negative, la nivel național sunt necesare demersuri și măsuri diverse: receptivitatea autorităților, implicarea ministerelor, rolul esențial al ambasadelor și consulatelor, dar și implicarea   instituțiilor școlare prin programe educaționale, servicii de tip after school,  rolul decisiv al  consilierilor școlari, al psihologilor, susținerea concretă din partea statului printr-o legislație coerentă, campanii de informare cu privire la siguranța locului de muncă. În aceeași măsură, la nivelul comunităților din diaspora  este necesară o participare activă  în viața politică și socială, dar și  responsabilizarea părinților față de copiii rămași în țară, privind educația acestora, starea emoțională, psihologică, posibile riscuri și vulnerabilități ale acestora.   

 

      La finalul discuțiilor, deputatul ieșean a specificat faptul că va susține demersurile asociațiilor prezente, participând în cadrul grupului de lucru, abordând și alte soluții și forme de implicare, la nivel politic, parlamentar și guvernamental,  pentru clarificări, soluții, măsuri de etapă,  în sensul problemelor dezbătute.  „Este nevoie de o bună comunicare între  societatea civilă, comunitățile de români aflați în diferite zone europene și, pe de alta parte, instituții, autorități centrale, parlamentari din România, pentru ca aceste dezbateri, întâlniri să reprezinte punctul de plecare, fundamentele  unor politici publice coerente, aplicate și relevante pentru domeniul în discuție , implicit pentru necesare  demersuri legislative, pe care personal imi propun  să le susțin în Parlamentul României.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus