Epilogul unei crize politice

Declarația mea de astăzi este o invitație la analiză și reflecție asupra evenimentelor recente care au marcat scena politică și socială, polarizând societatea și întreținând o criză cu profunde consecințe și reverberații.

Surprinzător și nefiresc, un guvern legitim, un vot semnificativ obținut în urmă cu două luni în favoarea Partidului Social Democrat, un program coerent și complex sunt toate umbrite și trecute în plan secund în contextul unor decizii și opțiuni legislative insuficient explicate. Celebra Ordonanță a Guvernului nr.13/2017 a deschis un timp al contestărilor, al revoltelor, al generalizărilor incorecte, a divizat oameni, categorii sociale, vârste, opțiuni valorice.

Trebuie să privim cu realism momentul actual, atât din perspectiva străzii, cât și din cea a partidului de guvernământ, investit cu încrederea a milioane de români.

Pe de o parte, avem obligația de a aplica hotărârile Curții Constituționale, în logica unei armonizări și dinamici legislative, pe de altă parte, trebuie să admitem absența unei comunicări autentice, mai ales în domenii sensibile ca cel al justiției și al consecvenței în lupta anticorupție.

Lecția majoră care trebuie asumată, indiferent de simpatii politice, este că politicienii și guvernanții au datoria să explice, să detalieze, să comunice prin mesaje clare, accesibile, să transmită complet și constant deciziile majore, dar și argumentele, rațiunile acestora, contextul național sau internațional, inclusiv prin abordări comparative și referiri la practici europene în domeniul respectiv.

Ca profesor, ca umanist, mă preocupa profund prezența tinerilor în stradă, neîncrederea lor în clasa politică, neliniștea societății civile, virulența lozincilor, stigmatul atașat politicilor social-democrate, cu atât mai mult cu cât programul nostru este deja intrat în demersul guvernamental de aplicare și translare în practică, fiind o dovadă de seriozitate, de competență și solidaritate socială, prin măsurile lui pozitive clare, fără echivoc, dar și prin filosofia generală de susținere a oamenilor, de salarizare adecvată și dezvoltare personală într-o societate prosperă.

Suntem la capătul unei etape în care s-au consumat explicații, opinii favorabile sau nefavorabile, au avut loc demisii și asumări de responsabilitate, inclusiv prin retragerea ordonanței – problemă. Și totuși asistăm în continuare la o mecanică aproape absurda a contestărilor, a demonstrațiilor, o nesfârșită vocație a negației și deconstrucției politice și sociale.

Reflecția și analiza sunt necesare pentru a înțelege desenul general al unei conjuncturi sociale si politice complexe. Suntem la un început de mandat, mulți dintre noi se află pentru prima dată în ipostaza de parlamentar și, cu siguranță, am ales acest drum politic pentru a influența pozitiv destinul României in context european, condiția românilor, pentru a susține credibilitatea și demnitatea națională. Poate de aceea este important să ne implicăm și în recredibilizarea clasei politice, a instituției Parlamentului, să găsim calea unui dialog autentic, să transferăm deciziile majore din domeniul legislativ în această instituție, acolo unde este locul lor, în comisiile și plenul Parlamentului, care are o certă legitimitate în a iniția legi sau a corecta ceea ce trebuie corectat, definit și clarificat.

În concluzie, un necesar epilog al acestui capitol politic trebuie să definească și soluțiile posibile. Mai concret, să punem accent în continuare pe dezbateri reale ale inițiativelor legislative în Parlamentul României, să manifestăm o anumită rezervă în emiterea ordonanțelor de urgență, mai ales în domenii sensibile și de interes social major, să găsim un mod de comunicare eficient, transparent și consistent, o deschidere a clasei politice, indiferent de culoare și opțiune, spre dialogul civilizat și constructiv, respectând votul popular, regulile democrației, practica parlamentară onorabilă, distinsă și decentă.

Îmi doresc, sper nu la modul idealist, să nu aibă dreptate întru totul Octavian Paler când afirma că ” politica nu are principii, are numai interese”. Crezul meu politic este ca, alături de ținte și interese, trebuie să existe valori, principii, norme care ar putea schimba percepțiile și opiniile străzii, ale acelei părți de societate care a reprezentat neîncrederea, suspiciunea, interogația în raport cu demersurile Guvernului.

Vă mulțumesc!

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus