Educație, cultură, valori ale multiculturalismului

Astăzi am participat la deschiderea unui eveniment de valoare culturală autentică – Festivalul Interetnic Internațional „Confluențe”, aflat la cea de-a XII – a ediție, inițiat de Asociația Italienilor din România și desfășurat la Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași. Apreciez implicarea și seriozitatea organizării prin competența și dedicația domnului deputat Andi Gabriel Grosaru, alături de președinta Asociației – Ioana Grosaru, dar și valoarea partenerilor locali, ambianța Muzeului Unirii, rezonanța culturală a Iașului, susținerea generoasă de care președintele Consiliului Județean, domnul Maricel Popa, a dat dovadă.

Dezbaterile, mesele rotunde, prezentările au conferit substanță științifică Festivalului, care depășește astfel zona artistică și de expresie culturală a minorităților, prin incursiuni științifice, interogații, analize sociologice și politice ale lumii complexe în care trăim, într-o vecinătate și interferență de istorii, culturi, religii, mentalități. Am susținut o prezentare cu titlul VALORILE MULTICULTURALISMULUI ȘI EDUCAȚIA INTERCULTURALĂ – PROVOCĂRI ALE SOCIETĂȚII POSTMODERNE.

Am subliniat faptul că dinamica socială a ultimilor ani a adus cu sine un set de provocări pentru lumea contemporană, pe care sistemul educațional nu le poate ignora, dat fiind modul în care accentele se deplasează de la mediile dominant monoculturale spre deschiderile interculturale.

Aceste schimbări sociale rapide operează la două niveluri – o dimensiune internațională din ce în ce mai accentuată a vieții și a activității noastre, precum și tendința de revenire la origini, de a ne întoarce acasă, ceea ce generează tensiuni culturale, dificultăți, adaptări și readaptări, contradicții interioare.

Tinerii de azi sunt presați de societatea modernă, în care încearcă să își găsească un rol important, sunt deschiși, flexibili, dar, pe de altă parte, sunt uneori în conflict cu loialitatea față de țara natală și față de comunitatea în care au crescut.

Cred ca rolul educației este esențial în relație cu un concept important – conceptul identității: pentru a-ți defini propria identitate, pentru a-ți redescoperi rădăcinile culturale și pentru a întări solidaritatea grupului.

Nu putem ignora faptul că există un pluralismul cultural în societățile multiculturale avansate, rezultat al unui lung șir de acceptări – acceptarea unei alte culturi, crearea unor punți între modelele culturale, a unor șabloane cognitive, practicarea toleranței.

Consider că România este un model de succes, de echilibru în relațiile interculturale și interetnice, dincolo de anumite sensibilități, de interpretări excesive, de tensiuni sporadice, pentru că legislația, proiectele, parteneriatele, educația susțin o coexistență de tip modern, cu respect reciproc și armonie între populația majoritară și minoritățile naționale.

Exista soluții pentru a face față provocărilor specifice societății postmoderne, iar acestea sunt educația temeinică, abordările interculturale, dezbaterile, proiectele europene educaționale, schimburile culturale, vizitele, parteneriatele și mai ales invățarea pe tot parcursul vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus