Dimensiunea europeană a școlii românești – deschidere spre cunoaștere, cultură, comunicare

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, a participat marți, 04 iunie 2019 la festivitatea de decernare a titlului „Şcoală Europeană”, ediția a XVI-a, eveniment organizat de Ministerul Educaţiei Naționale.

Printre participanți s-au numărat miniștri, secretari de stat, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai instituțiilor din învățământul preuniversitar din țară, părinți, elevi, reprezentanți ai partenerilor de dialog social și ai altor organizații cu profil educațional.

În acest context, Ministerul Educaţiei Naționale a premiat cele 87 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare ale Competiției Naționale „Şcoală Europeană” – cu 26 mai multe decât la ediția precedentă. Pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar câștigătoare, Ministerul Educaţiei Naționale a oferit din bugetul propriu, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, suma de 5000 lei, bani ce vor fi utilizați pentru dotări materiale. 

 Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le-a conferit recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le-au făcut pentru menținerea titlului obținut au determinat interesul crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte, promovând valorile naționale și europene și contribuind la creșterea mobilității internaționale și a schimbului intercultural.

Competiția „Școală Europeană” constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra dezvoltării profesionale, a culturii organizaționale și a ethosului școlii. Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, iar eforturile pe care le fac școlile pentru menținerea titlului obținut, determină implicare, competiție, creativitate în demersul educațional.

În discursul susținut, prof. dr. Camelia Gavrilă a precizat că „educația în societate contemporană presupune deschidere spre cunoaștere, știință, cultură, competențe digitale, de comunicare în limba maternă, dar și în alte limbi străine, receptivitate față de valorile multiculturalismului. Tinerii trăiesc într-o lume globalizată, a progresului tehnologic, învață, muncesc sau călătoresc în spații culturale diferite, de aceea adaptarea, toleranță, înțelegerea și sensibilitatea culturală sunt absolut necesare.

O școală europeană își formează elevii în spiritul respectului și al asumării valorilor naționale, al integrării în matricea spirituală românească, prin tot ceea ce înseamnă limbă, istorie, tradiții, cultură națională, dar școala înseamnă și deschiderea spre ceilalți, spre alte culturi, civilizații, medii culturale. 

Apreciez competiția Școala Europeană – o activitate de tradiție organizată consecvent, cu multă competență și implicare pedagogică a specialiștilor din Ministerul Educației Naționale, eveniment major în calendarul anului școlar, care creează emulație, pregătire temeinică a documentației suspuse evaluării, ambiție pozitivă, stimulativă, spre obținerea certificatului care confirmă perspectiva educațională europeană, vocația europeană a educației oferite în școala respectivă. În sens sugestiv, metaforic, putem spune că școala și educația sunt <<podul peste care trece omul de o viață închisă în sine la conștiința întregii omeniri>> (Thornton Wilder).”

  Valențele europene ale școlii ieșene au fost recunoscute la nivel național, astfel 7 instituții dintre cele 87 de unități premiate sunt din județul Iași: Colegiul Național “Costache Negruzzi“, Colegiul National “Emil Racoviță“, Colegiul Național “Garabet Ibrăileanu“, Școala Gimnazială “Elena Cuza“, Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Tehnic “Mihail Sturdza“. La nivelul județului Iași, până în prezent sunt 20 de titluri de școală europeană. Instituțiile educaționale au reprezentat mereu premise de integrare a României în Uniunea Europeană, iar contribuția acestora este decisivă în procesul de asumare a valorilor europene.

Tinerii, elevi sau studenți, trebuie să primească în școala românească o educație complexă, în armonia național-european/internațional, competențe, cunoștințe, dar și repere valorice prin care să se integreze într-o lume dinamică, multiculturală, în care pot găsi contexte pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019 este o oportunitate semnificativă pentru a demonstra întregii Europe valoarea școlii românești, modul în care țara noastră poate contribui, prin strategii concrete și proiecte vizionare, de durată, la creșterea coeziunii și la dezvoltarea dimensiunii europene a educației.

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus