Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, o autostrada a unirii. Unitatea națională se construiește!

Pe fondul unei eterne dispute asupra construirii autostrăzilor din România și al unei infrastructuri rutiere precare, subiectul Declarației de astăzi este reprezentat de rolul activ  pe care trebuie să îl asume fiecare formațiune politică, fiecare parlamentar, dar și fiecare instituție publică sau cetățean în înfăptuirea unității naționale – ca proces continuu prin care valorile și idealurile trecutului sunt preluate și actualizate în timpurile moderne,în prezentul nostru. Acesta ar trebui să fie un laitmotiv al Zilei Naționale a României și un demers comun prin care să dovedim responsabilitate, guvernare rațională și echitabilă, implicare, dincolo de doctrine, ideologii și programe politice care pot avea nuanțe firești sau accente diferite.

Afirmam în apropierea zilei de 1 Decembrie, la aceeași tribună, faptul că ,,de 27 de ani discursul de 1 decembrie a fost rostit în contexte diferite, uneori a fost spus în momente grele (…), dar astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de unitate națională, de o unitate a partidelor politice în realizarea proiectelor de țară, de o unitate a celor peste 3 milioane de români din diaspora, dar și a celor ce trăiesc în țară.”  Autostrada Iași-Târgu Mureș reprezintă un proiect de țară mult susținut și așteptat de locuitorii Moldovei, de investitori, de românii din Republica Moldova, dar și de toți actorii implicați în proiecte civice, politice, economice sau culturale. Dezbateri, declarații politice, interviuri, interpelări, articole de presă, nenumarate demersuri s-au consumat periodic, repetitiv. Și, totuși, nu consemnăm nici o finalitate până astăzi, încercările și presiunile nu s-au concretizat decât în studii de fezabilitate, în idei și opinii, în programe politice sau memorii de susținere care sunt utile dacă sunt constructive și îmbunătățesc procesul fără a-l încetini, fără a amâna sau eventual elimina sensurile într-un dialog steril.

O scurtă privire retrospectivă ne prezintă faptul că primele inițiative și activități realizate pentru această autostradă au început în luna mai 2007, atunci când a fost publicat anunțul pentru licitația „Elaborare Studiu de Prefezabilitate pentru autostrada Târgu Mureș – Iași – Sculeni“. În anul 2009, CNADNR (actuala CNAIR – Companie Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) scoate la licitație realizarea studiului de fezabilitate pentru autostradă, împărțită în trei loturi. În iulie 2012, specialiștii din Ministerul Transporturilor au elaborat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul Tg. Mureș – Iași la un cost de 8,9 miliarde de euro, cu mult peste cele 6,4 miliarde de euro care existau în primul studiu de fezabiliate. În iunie 2014, CNADNR a scos la licitație realizarea studiului de fezabiliate pe cele trei sectoare ale autostrăzii: Tg. Mureş – Ditrău, Ditrău – Tg. Neamţ şi Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, iar  în februarie 2015 au fost deschise ofertele de reactualizare a unor studii de fezabilitate. Peste 10 ani de studii de fezabilitate, dezbateri aprinse, poziții ale demnitarilor români și ale parlamentarilor deopotrivă  nu au reușit să  îndeplinească scopul clar cerut de cetățeni, de logica economică și socială, de societatea civilă, o autostradă care să unească ținuturi, economii, oameni și locuri.

În mod firesc, ne punem acum întrebarea ,,Ce să unească?”.

Să unească o Moldovă care a stat prea mult într-un con de umbră, să unească o regiune plină de istorie, de tradiții, de valori culturale,  o regiune care a reușit mereu să reziste cu cinste în fața celor ce au vrut, în timpuri tumultoase, să dezbine, să separe. Parte integrantă a României, Moldova a demonstrat întotdeauna că este un pilon important pentru securitatea și stabilitatea regiunii, dar și rezervor de cultură, de sensibilitate artistică, de gesturi istorice și politice memorabile în devenirea acestei țări.

Astăzi, la 10 ani după aderarea României la Uniunea Europeană, autostrada            Iași – Târgu Mureș ar putea uni una dintre regiunile modeste și sărace, mai puțin dezvoltate, cu centrul de dezvoltare și civilizație europeană, ar apropia două regiuni culturale diferite, constituind o punte de legătură între Republica Moldova, regiunea de Nord- Est a Moldovei, orașe importante, pe de o parte, și Transilvania, Occidentul Europei, modelul de dezvoltare europeană pe care l-am asumat cu toții, pe de altă parte.

Vibrația patriotică, iubirea față de țară, identitatea culturală au reprezentat chintesența conceptului și idealului de unitate națională în inima anului 1918, an de triumf al acestor  aspirații naționale. La aproape 100 de ani, în pragul Centenarului Marii Uniri regăsim regiunea Moldovei într-o situație economică modestă și în dezavantaj față de celelate regiuni, într-un context social dificil, îngrijorător și într-o relativă stagnare față de restul țării. Anul 2018 trebuie să fie un an de start pentru acest proiect, an în care se poate face trecerea de la vorbe și promisiuni, la fapte concrete și corecte, un an care să se raporteze la trecutul național de acum un secol, la efervescența și dăruirea umană din acele timpuri. Acest efort trebuie să fie unul susținut prin acțiunile politice, prin actul concret de guvernare al decidenților, prin implicarea societății civile, prin armonizarea eforturilor, dincolo de proiectele fiecărei regiuni, dincolo de inevitabile subiectivități și proiecte locale.

În preambulul dezbaterilor asupra proiectului de buget pentru anul 2018, revin cu insistență asupra temei și invit la receptivitate, la abordare echilibrată și rațională, la o previziune financiară clară pentru bugetul din anul 2018 pe speța propusă atenției Parlamentului și astăzi, încă o dată, ca pledoarie și argumentație pentru o abordare corectă și echitabilă. Asemenea unui antreprenor, România anului 2018 trebuie să își prioritizeze domeniile cheie, să asigure o educație și un sistem medical de calitate, firești pentru secolul XXI, fără a elimina, însă, segmentul investițional, privirea spre viitor, măsurile necesare pentru dezvoltarea echilibrată a țării.

 

 

Ca voce a cetățenilor,  societatea civilă a subliniat în mod repetat necesitatea unei autostrăzi, iar un calcul simplu previzionar arată că realizarea acesteia ar produce efecte imediate pe toate planurile, atât din punct de vedere economic prin cresterea investițiilor, dar și prin îmbunătățirea vieții sociale, a întregii comunități.  Regăsim și aici, dincolo de propriile noastre opinii și analize economice fundamentate, un important semn din partea cetățenilor prin mesajele transmise guvernanților și nouă, parlamentarilor, că această construcție este necesară, vitală, iar problema este tratată cu maximă preocupare și îngrijorare.

Evident că noi, parlamentarii ieșeni, în calitate de promotori ai proiectelor și opțiunilor circumscripțiilor pe care le reprezentăm în Parlamentul României, suntem datori să abordăm acest subiect și să îl plasăm prioritar pe ordinea de zi a Guvernului. Reiterăm aprecierea deosebită pentru opțiunile cetățenilor, pentru opinia societății civile, iar majoritatea parlamentară trebuie să susțină în noul exercițiu bugetar pe anul 2018 această autostradă, chiar secvențial, într-o abordare pe etape și tronsoane, într-un orizont de timp rezonabil,  dar definit, precizat clar, fără echivocuri politice. În atmosfera de emulație, dar și de analiză și reflecție responsabilă, generate de o nouă aniversare a sărbătorii naționale,  adresez un apel spre unitate parlamentarilor din regiunea Moldovei, dar și celor ce consideră că o țară nu poate să se dezvolte inegal, fragmentar, având încă zone cu un real decalaj financiar, economic și  social.

 

 

 

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

 

1 thought on “Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, o autostrada a unirii. Unitatea națională se construiește!

  1. Nu stiu cand o sa avem aceasta autostrada, dar este nevoie de ea. M-am saturat sa fac peste 15 ore cu trenul pana la Timisoara sau sa ne rupem masinile pe drumurile mizere din Romania. Avem nevoie sa ne sustineti aceste probleme, de o importanta uriasa pentru Iasi si Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus