Agricultură eficientă și siguranță alimentară – reperele unor politici agroalimentare responsabile

 

Institutul Național de Statistică a anunțat că față de septembrie 2019 prețurile produselor alimentare au crescut cu 4,96%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,62%, iar serviciile cu 2,89%.  Conducerea liberală actuală s-a dovedit ineficientă în adoptarea unor măsuri viabile care să vizeze dezvoltarea sustenabilă a economiei, iar consecințele deciziilor neinspirate afectează viața tuturor românilor. Situația economică națională era deja instabilă și înaintea epidemiei de coronavirus, iar contextul pandemic a accentuat dificultățile existente și inabilitățile guvernării de a controla tendințele nefavorabile. Prin urmare, în absența unor demersuri responsabile și urgente din partea Guvernului, care să oprească declinul sectorului economic, se preconizează un posibil colaps financiar, ce va afecta profund nivelul de viață al cetățenilor și evoluția societății în întregul ei.

SIGURANȚA ALIMENTARĂ, un criteriu esențial al unei guvernări responsabile, este și aceasta sub semnul incertitudinii, criza generată de lipsa unor măsuri eficiente și prompte se resimte în numeroase sectoare importante, implicit în  agricultură. În ultimul an, absența unor demersuri competente, a unor intervenții practice, care să sprijine agricultura românească, dublate de nivelul redus de precipitații și de implicațiile contextului pandemic au afectat grav producția agricolă. În timp ce culturile de toamnă au fost afectate de secetă pe o suprafață de 1,2 – 1,4 milioane de hectare (conform declarațiilor oficiale ale reprezentaților Ministerului Agriculturii), ceea ce înseamnă aproximativ 40% – 50% din suprafața totală cultivată cu acest tip de culturi, reacția guvernului liberal a fost minimă, mai mult în plan secund, cu o pasivitate surprinzătoare, fără soluții, fără inițiative sau strategii pe termen mediu.

Inerția, amânarea unor măsuri ferme, lipsa de implicare consecventă înseamnă un șir de consecințe nedorite:

  • prețuri mai mari la raft pentru români;
  • scumpirea alimentelor de bază;
  • posibila creștere a numărului de șomeri prin închiderea sau reducerea activităților  companiilor agricole;
  • slaba producție și, implicit, lipsa exporturilor pe piețe europene, internaționale;
  • cele mai afectate în această perioadă vor fi activitățile agricole familiale.

Directorul General Adjunct, Călin Matei, de la Groupama Asigurări  a propus o serie de soluții în acest sens: „Pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu şi lung este, însă, nevoie şi de un set de măsuri de prevenţie care ar putea reduce frecvenţa şi gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislaţie simplificată şi mai puţină birocraţie – toate măsuri importante şi pentru ca sistemul de asigurări să poată prelua aceste riscuri la un cost mai mic pentru fermieri.” Cu toate acestea, reacția Guvernului este aproape inexistentă, măsurile actuale sunt sumare, luate cu întârziere, fără o anticipare a riscurilor, fiind mai mult o formă de combatere a efectelor negative deja produse, în timp ce factorii de risc rămân aceiași de la an la an în dezvoltarea agriculturii din România.

Asistăm, deci, la un eșec previzibil al guvernării liberale, în contextul lipsei de competență și eficiență, aspecte care determină accentuarea situației economice la nivel național și perspectiva unei crize financiare inevitabile. De aceea, se impun măsuri adecvate, soluții pentru gestionarea crizelor din domeniul agricol și alimentar, valorificarea specialiștilor, a expertizei în domeniu, demersuri logice, absolut necesare, dincolo de retorica politică prin care se acoperă, de multe ori, promovarea pe criterii neprofesioniste.

Politicile social-democrate subliniază, în acest sens, prioritatea strategică reprezentată de agricultură, demers vizibil în Programul de Guvernare al PSD. Experiențele recente au dovedit riscul dependenței de importuri alimentare, importanța asigurării unor soluții prin care alimentele, hrana populației să se bazeze pe producția internă. Subliniem și gravitatea faptului că au fost subfinanțate unele programe vitale, nu s-au acordat la timp despăgubiri pentru calamități, nu s-a asigurat eficiența irigațiilor.

De aceea, considerăm că politicile agricole performante sunt piloni esențiali într-o guvernare coerentă și competentă, determinând astfel siguranța alimentară a țării, evoluția previzibilă a domeniului agroalimentar, veritabile componente ale conceptului general, mai amplu de siguranță națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus